Tonsillit
Tonsillit boğazdaki bademciklerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan durumdur. Bu durum sıklıkla boğaz iltihabı (faranjit) ile birliktedir. Tonsillit yetişkinlerde sıklıkla virüs enfeksiyonuna bağlı iken, çocuklardaki tonsillitin nedeni olarak bakteri ve virüsler benzer oranlara sahibtir.
Şikayetler ve Bulgular Nelerdir?
Boğaz ağrısı, şişmiş bademcikler ve atestir en sık şikayetlerdir. Bu şikayetlere halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık ve boyunda şişlikler (lenf bezi iltihabı) eşlik edebilir. Sık geçirilen bademcik enfeksiyonuna bağlı olarak nadir olmakla berarber kalp kapakcıkları ( akut romotazmal ateş) ve böbrek glamuleri etkilene bilir. En sık bakteriel etken A grubu beta hemolitik streptokoktur. Boğaz kültürü ve hızlı antijen testleri ile etken tesbit edilebilir.
Kronik Tonsillit
Tonsillit ataklarının sıklıkla olmasını tarif eden bir tabirdir. 1 yıl içinde 7, bir birini takib eden iki yılda 5 ve üç yılda 3 defa atak geçiriyorsa kronik tonsillit olarak adlandırılır.
Tedavi
Tonsillit tedavisinde bol sıvı alınması ve ateşin kontrol edilmesi önemlidir. Bakteriyel olduğu tesbit edilen veya düşünülen hastaya 7-10 gün süre ile antibiyotik verilmelidir. Yetrerli antibiyotik tedavinse rağmen sık terkarlayan (kronik tonsillit) hastalar için en iyi tedavi seçeneği bademciklerin alınmasıdır (tonsillektomi).